ahşap oyuncak-mağaza

Tahta oyuncak, akıl oyunları, tahta kitler, yapı tuğlaları, müzik çanları için... www.ahsapoyuncak.web.tr

21 Aralık 2013 Cumartesi

Z kuşağı, Gel Oyna ve Mom Z

Geçen hafta Çarşamba günü Mom-Z düzenlendi. Ben birkaç kişiye “mom-Z” den bahsedince, “ o nedir” diye sonranlar oldu tabii. Mom yani  anne, “z” ise “z” kuşağı çocukları,  zamane çocukları da desek olabilir, ben de – açıkçası biraz olumsuz önyargı – ile bu etkinliğe gitmeyi aklıma koymuştum. Mom-Z  yeni kuşak annelerini etkilemek için stratejilerin anlatılacağı bir etkinlik zannetmiştim. Oysa durum farklı idi, kötü hava şartlarından dolayı, sunumun başına yetişemedim, oysa  etkinliğin organizatörlerinden sevgili arkadaşım Erdem Özel’in açılış konuşmasını dinlemek isterdim.
Benim kendi adıma etkilendiğim, Türkiye için umutlandığım birçok konuşma da gerçekleşti.  İlki  Temel Aksu’nun moderatörlüğündeki paneldi. Ben üstü örtülü bir şekilde, dolaylı yoldan pazarlarlama teknikleri ve reklamlarla anneler nasıl etkileniyor anlatılacak diye düşünmüştüm, içimden “ne kadar da fesatım” diye düşünmedim değil, çünkü ben  ve Gel Oyna reklam gibi ambalaj yerine, içeriği önemsiyorduk.   Mom Z de ön yargılarıma rağmen  ortaya çıkan, benim e birçok görüşümle örtüşüyordu.

1 Aralık 2013 Pazar

Şule Şenol ve Gel Oyna'nın Hikayesi

Şule Şenol ve Gel Oyna (T li)
Gel Oyna’nın kurucusu Şule Şenol 1963 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1982 yılında Avusturya Lisesinin Ticaret bölümünü bitirdikten sonra,  Viyana ’ya ziyaret ve  ve Viyana Ekonomi Üniversitesinde  kısa süreli bir eğitim diye başladığı Turizm bölümünü babasına söz verdiği gibi kısa sürede bitirip, fakat çabuk dönüş sözünü tutmayıp, Viyana’da kalmış, ne Turizm ne de Ticaret alanında  herhangi bir işte çalışmamıştır.  İş hayatında da genelde  Viyana’da olduğu sürece de kendisini birçok defa sosyal projelerin içinde bulmuştur. Viyana’dan sonra eşinin işi dolayısıyla eski Doğu Almanya’da Halle an der Saale’ye yerleşmiş, kızları Günsel Şenol Almanya’da ilkokula (Montessori okulu) başlamıştır.  1998 de 1,5 yıl Almanya deneyiminden sonra ailecek Türkiye’ye memlekete dönme kararı alınmış, dönüşün ardından 2 yıl geçmeden ikinci çocukları Selin Şenol dünyaya gelmiştir. 
Şenol ailesinin hayatında Selin henüz birkaç günlükken yerleştikleri Alyap sitesi  büyük yer teşkil eder. Nitekim Şule Şenol’un oyunlarla, eğitimle, ahşap oyuncakla olan serüveni de Alyap sitesinde başlar. İlk ekoloji fuarını düzenleyen Atalayman ailesi üst komşuları olunca, siteden üç arkadaş Adonis adlı bir grup kurarak ekoloji fuarına, İzmir’li bir üreticinin ahşap oyuncak  ürünleri, zeytinyağı, balmumu gibi malzemeleriyle katılmışlardır.  Daha sonra Şule Şenol ahşap oyuncak işine yoğunlaşmış, bunun dışında önce site lokalinde başlatılan çocuklarla oyun grubu çalışmalarını, kiraladığı siteye de çok yakın olan bir giriş katı dairesinde sürdürmüştür. Böylece sitedeki çocuklar da “oyunevi” diye adlandırdıkları yere gitmeye başlamış, genç bir öğretmen ile diğer velilerin de katkılarıyla oyunevi keyifli ama farklı bir öğrenmenin de gerçekleştiği, tahta ve doğal malzemelerden oyun araçlarının olduğu bir yer haline gelmiştir. Bkz. http://www.alternatifegitimdernegi.org.tr/content/view/187/85//